Seznam alergenů
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11EU.
- obiloviny obsahující lepek - 1/1 pšenice, 1/2 žito, 1/3 ječmen, 1/4 oves, 1/5 špalda, 1/6 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
- korýši a výrobky z nich
- vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
- ryby a výrobky z nich
- podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
- sójové boby (sója) a výrobky z nich
- mléko a výrobky z něj patří mezi potraviny ohrožující život
- skořápkové plody - mandle 8/1, lískové ořechy 8/2, vlašské ořechy 8/3, kešu ořechy 8/4, pekanové ořechy 8/5, para ořechy 8/6, pistácie 8/7, makadamie 8/8 a výrobky z nich
- celer a výrobky z něj
- hořčice a výrobky z ní
- sezamová semena a výrobky z nich
- oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg , ml/kg, l, vyjádřeno so2
- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- měkkýši a výrobky z nich
Značení alergenů je pouze informační požadavek.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, tak jako každý výrobce potravin a pokrmů.